Brug af billeder

Du kan anvende billeder eller grafik, når du designer tryksager, PowerPoint eller på web.

Du skal altid anvende billeder, farver eller grafik, der understøtter det budskab og den kommunikationssituation, du ønsker at formidle. Det kan desuden være en fordel at tilføre billederne fokus gennem en tæt og dynamisk beskæring. Blot skal du altid sørge for at overholde de overholder regler om copyright. Der gælder med andre ord de samme regler for brug af billeder som i alle andre sammenhænge.

Copyright

Der er som hovedregel altid copyright på billeder fundet i publikationer eller på nettet, hvad enten det står på siden eller ej. Det er altså ikke tilladt at bruge et billede fundet via Google eller andre søgemaskiner, hvis der ikke udtrykkeligt står, at det er tilladt. Det gælder både til trykte og digitale medier.

Når professionelle fotografer tager billeder, indgås der altid en kontrakt mellem fotograf og kunde. Det er derfor en god ide at konsultere kontrakt eller fotograf for at finde ud af, hvilke rettigheder du har købt til et billede eller en billedserie.

Der findes forskellige grader af ophavsret. Eksempelvis har mange kunstnere, fotografer og forfattere valgt at dele deres værker under en såkaldt creative commons licens. Se mere på www.creativecommons.dk. I billedbanken kan du finde en række billeder som du frit må anvende i dine produktioner: Her

8.0 Maj-23.jpg
8.1 Maj-41.jpg
8.2 Erhverv-1.jpg
8.3 Maj-17.jpg
8.4 RingstedBiblio-06.jpg